Yhteishuoltajuutta kissojen tapaan

28.04.2018 08:15

Pitkin syksyä ja talvea suunniteltiin ja aikataulutettiin Vanamolle ja Kisumisulle treffejä sulhasten kanssa, ja lopulta kävi niin, että pentueet syntyivät kahden päivän välein. Ensin pennut syntyivät Kisumisulle, ja jo tuolloin Vanamo oli innokkaasti osallistumassa pentujen hoitamiseen. Tyttäremme nimesikin Vanamon helikopterimummoksi - pörrää innolla pentulaatikossa. Vanamo oli mukana lämmittämässä, pesemässä ja vartoimassa pentuja. Imettäminen vaan ei onnistunut, mutta siihenkin kekoon Vanamo kantoi kortensa yrittämällä niskasta vetää Kisumisua takaisin koppaan kun Kisumisu hetken jaloitteli muualla.

Kisumisu oli puolestaan avittamassa Vanamon synnytyksessä nuollen pentuja kun  Vanamo ponnisti seuraavia maailmaan. Synnytyksen jälkeisenä aamuna kaikki pennut löytyivät kiipeilytynnyrin alalokerosta Kisumisun hoivista, Vanamon loikoillessa tynnyrin edustalla. Molemmat emot nippa nappa sopivat tynnyriin kahdeksan pennun kanssa, mutta melkoisen ahdasta siellä oli. Tuossa vaiheessa ymmärsimme, että yhteinen vanhemmuus on kyseessä, ja pennut tuskin erottavat kumpi emoista on oikea vaan hyväksyvät kaikki hoitajikseen. Erilaisia yhden tai kahden pentupesän ratkaisuja kokeiltiin yhteishuoltajuuden toteuttamiseksi, ja kaikkein toimivimmaksi lopulta osoittautui riittävän iso pahvilaatikko, johon sopivat molemmat emot yhtä aikaa imettämään kaikkia kahdeksaa pentua.

Näyttää, että yhteishuoltajuudesta on niin pennuille kuin emoille monenlaista hyötyä. Pennuilla on tuplaten turvaa ja emon lämpöä, ja varsin rauhallisia ja helposti käsiteltäviä pennut ovatkin. Koska kahdesta emosta riittää pennuille jatkuvaa turvaa, ovat emot hyväksyneet pentupesän paikan siirtämisen peräkamarista etummaiseen kamariin, ja varmaan pennut senkin vuoksi sosiaalistuvat hyvin ihmisiin. Painon kehityksestä arvioiden pennut ovat saaneet hyvin maitoa. Välillä kaikki ovat toisen imetettävänä toisen emon ollessa lepovuorossa, ja välillä taas molemmat emot imettävät yhtä aikaa. Ilmeisesti maitoa kehittyy hyvin kaikkiin nisiin tämmöisillä järjestelyillä. Molemmat emot pesevät pentuja, jotka ovatkin puhtaita ja tyytyväisiä. Nuoleminenhan paitsi puhdistaa myös vahvistaa pentujen ja emon suhdetta ja siten antaa vahvan lähtökohdan elämälle. Emot pystyvät paremmin pitämään myös lepotaukoja pentujen hoitamisesta, kun toinen on hoitamassa niitä. Välillä ne loikoilevat lattialla, käyvät seurustelemassa ihmisten kanssa, syömässä ja ulkoilemassa, ja siten keräilevät omia voimiaan.

Kaikin puolin emo ja pennut vaikuttavat hyvin tyytyväisiltä tähän yhteiseen huolenpitoon. Kunhan pennut kasvavat hieman isommiksi niin leikkikavereita riittää tässä kissojen perhepäivähoitolassa.