Hengaillaan

10.10.2021 11:56

Kissoja pidetään itsenäisinä lemmikkeinä, mutta kissat näyttävät kuitenkin ikävöivän kotoa poissaolevia perheenjäseniä. Kun palvelija poistuu vaikkapa vain kauppareissulle, Kisumisu alkaa kuuluvasti mouruten kantaa palvelijan villasukkia ympäriinsä. Jos sattuukin, että palvelija ei olekaan poistunut, vaan on hiljaa jossain, ja sitten ilmaisee itsensä, Kisumisun äännähdys tulee aivan eri nuotilla: Ai, siellähän sinä olitkin, kiva!

 

Etätöissä saamme kaveriksi kisun, joka ei tiedä parempaa kuin asettua näppäimistölle loikoilemaan, kun palvelija selvästi kirjoittaa jotain todella kiinnostavaa tai puhuu näppäimistön edessä olevalle ruudulle. Zoom- ja Teams- kissat  ovat arkipäivää,  ja itse asiassa ne saattavat vain elävöittää puisevahkoa virtuaalista kanssakäymistä. 

 

Kissat viihtyvät myös yöaikaan mieluiten yhdessä laumansa kanssa. Jos makuuhuoneen ovi suljetaan, voi kestää aikansa, että vieressä nukkumiseen tottuneet kissat tottuvat nukkumaan muualla. Alfanaaras Vanamo ei vieläkään hyväksy suljettuja ovia, vaan pyrkii aukaisemaan ne hyppäämällä ripaa vasten. Vaikka makuuhuoneiden rivat on käännetty yläasentoon aukaisun vaikeuttamiseksi, saattaa Vanamo saada nekin auki. No, viime aikoina olemme päätyneet siihen, että itse asiassa kisuista ei ole haittaa, vaikka pääsevätkin makuuhuoneeseen – mukavasti mukautuen ne siellä nukkuvat  jossain sängyn jalkopäässä, palvelijoita häiritsemättä. 

 

Kaikkien tyytyväisimmillään britit vaikuttavat olevan, kun koko lauma on yhdellä koolla vaikkapa olohuoneessa. Kisut etsiytyvät silloin lempipaikkoihinsa: Vanamo korkealle riippumattoon, niin että näkee tarvittaessa kaikki huoneessa olijat kerralla, Kisumisu rahin päälle, palvelijan jalkojen viereen, ja nuorimmainen Padme takan eteen matolle selälleen rellottelemaan. Yhdessä hengaillen toteutuu laumaelämän syvin olemus - se sama mikä saa nuorison hengailemaan kaduilla, ystävät kokoontumaan yhteen, tai työpaikan porukat  kerääntymään yhtä aikaa kahviautomaatin äärelle ilman mitään sen kummempaa tarkoitusta tai asiaa, yhdessä oleminen riittää.