Elämää kissan kanssa
Niin varttuivat valloittavat kollipoikamme luovutusikään ja lähtivät omiin koteihinsa. Uusin koteihin pentuja oli jo odotettukin! Koska kodit kisuille varmistuivat heti pentujen syntymän jälkeen, saattoivat tulevat omistajat seurata omien pentujensa kasvamista ja kehittymistä ihan syntymästä saakka, mikä on aina mukava lisä kissan hankkimisen prosessissa.
Kasvattajan velvollisuuksiin kuuluu kertoa kissan hoidosta ja elintavoista. Koska kissanhakutilanteessa on paljon asiaa, saavat uudet omistajat mukaansa kirjallisen ohjeen, johon on kerätty tärkeimmät seikat juuri tämän pennun hoitoon, ravitsemukseen ja elintapoihin liittyen, sen lisäksi, että saavat Kissaliiton Kissanomaistajan oppaan. Ostajat saavat mukaansa meillä käytössä olevia ruokia helpottamaan sopeutumista uuteen kotiin. Joskus kissat saattavat ympäristön muutostilanteessa hieman paastota, mutta Sarellin kissoille on ruoka maistunut heti alusta alkaen, kun uudet omistajat ovat osanneet aloittaa ruokinnan kissalle tutuilla herkuilla kuten seillä tai raakalihapullilla. Pennut tottuvat meillä syömään monipuolisesti niin raakaruokaa, kosteaa kissanruokaa kuin raksuja, joten jatkossa ruokailutottumuksia on helppo muuttaa siten kun uusi omistaja parhaaksi katsoo.
Muihin lemmikkeihin sopeutuminen sujuu yleensä parhaiten, kun antaa eläinten rauhassa tutustella toisiinsa. Tärkeää on muistaa huomioida myös entistä lemmikkiä eikä vain ihastella uutta pentua. Hyvä ruoka, parempi mieli -periaate pätee entiseen lemmikkiinkin: herkuttelu yhdessä uuden pennun kanssa toimii hyvänä voiteluaineina suhteille. Jos entinen lemmikki osoittaa epäluuloisuutta tulijaa kohtaan esimerkiksi sähähdellen, ei sitä kannata moittia, vaan odottaa, että luonnollinen uteliaisuus ja uuden lemmikin tuoma leikkisyys ja läheisyys ennen pitkää voittavat epäluulon.
Brittikissa on jo rotuominaisuuksiltaan sosiaalinen ja ihmisten lähellä viihtyvä. Pienessä kissalassamme pennut ovat tottuneet elämään perhelemmikkeinä ihmisten seurassa ja vapaasti kodissa liikkuen. Näin ollen kissamme viihtyvät parhaiten ihmisten tai toisten lemmikkien lähellä, niin öisin kuin päivisinkin. Muuttotilanteessa pennun stressiä vähentää mahdollisuus turvautua ihmisiin, koska luottavaiseksi kasvanut brittipentumme hakee stressaavassa tilanteessa ihmisen läheisyyttä, eikä reagoi esimerkiksi piiloutumalla. Kissat eivät yleensä tule ihan syliin asti, tai herättele öisin, mutta parhaiten ne viihtyvät samassa huoneessa muiden kanssa, tai saattavat tulla nukkumaan sängyn jalkopäähän. Kun perheen entiset lemmikit ja uusi tulokas ovat tutustuneet toisiinsa, on hyvin todennäköistä että ne nukkuvat kylki kyljessä. Kuitenkin lemmikeilläkin on oltava mahdollisuus myös oman reviirin rauhaan, eli esimerkiksi pesiä tai makuupaikkoja kiipeilypuussa, mihin muut eivät voi tulla häiritsemään, on hyvä olla kaikille.
Kaikissa kodeissa, minne pentujamme on siirtynyt, pentua joko on odottanut tai on valmisteilla kissalle rakennettu ulkoilutarha, tai pennulle on varustettu lasitettu parveke kiipeilypuulla ja pesällä, ja lisäksi omistaja ulkoiluttaa kisua valjaissa. Kasvattajaa ilahduttaa, että kissoille on jatkossakin tarjolla ulkoiluun liittyviä virikkeitä ja mahdollisuus toteuttaa lajinomaista ympäristönsä tarkkailua kaikilla aisteillaan. Kissa sopii hyvin lemmikiksi myös kerrostalokotiin, ja kodissa kuin kodissa tarkkailupaikka ikkunalla antaa virikkeitä kissanpäiviin. Kissat pitävät myös ympäristön tarkkailusta hieman korkeammalta, joten kiipeilypuut hieman ylempänä olevine tasoineen ovat yleensä suosittuja.
Kissa saa mielihyvää lajinomaisesta käyttäytymisestään, eli vaanimisesta ja hyökkäämisestä. Tätä mielihyvän lähdettä voi hyödyntää myös uuteen kotiin siirtymisen vaiheessa, ja leikittää pentua runsaasti: leikin tiimellyksessä kissa tutustuu uuteen kotiinsa, tottuu uusiin omistajiin eikä ennätä ikävöidä leikkitovereitaan kissalassa. Itse asiassa sisäkissan koko hyvinvoinnin kannalta, niin häiriökäyttäytymisen kuin passivoitumisen ehkäisemiseksi, kissalle on tärkeä tarjota koko elämänsä ajan riittävästi saalistuskäyttäytymiseen perustuvia virikkeitä. Kissaa voi juoksuttaa perässävedettävillä naruilla tai kengännauhoilla. Pikku palloilla tai muovisilla pullonkorkeilla kisut pelaavat jalkapalloa tai jääkiekkoa. Yksinkertainen keppiin sidottu naru on suosittu leikitin. Kissoille on myös kaupallisia leluja:hiiriä, robokaloja, leikkiratoja, tabletteihin ladattavia pelejä, joissa kissa voi tassullaan yrittää saalistaa näytöllä liikkuvia kohteita. Mikäli kissoja on kaksi tai useampia, ne leikkivät keskenäänkin.
Kissan uuteen kotiin sopeutumisen kulmakivet ovat siis mahdollisuus turvautua ihmisiin, riittävä mielihyvän tarjoaminen virikkeillä ja hyvä ruoka. Näillä eväillä yhteiselämä alkaa mukavissa merkeissä niin kissalle kuin uusille omistajille.